Povijest karnevala

DANI O BAK KROZ POVIJEST

Nekadašnja Župa Murter, osnovana je krajem 14. stoljeća, od kad se bilježe i intenzivnija doseljavanja prvih obitelji iz mjesta u zaleđu Biskupije.
Geografski zatvorena mala sredina, do koje je u to vrijeme i brodovima bilo teško doći, od svojih početaka obilovala je izričajima narodnih običaja koji su bili specifični za to doba.

“Dani o bak“ pokladna su tradicija koja datira, prema sjećanjima živućih najstarijih mještana, oko 130 godina.

Sama sačuvana foto dokumentacija,  stara  više od pola stoljeća, vrijedan je trag nematerijalne kulturne baštine.

Naziv “Bake”, svojstven je samo Murteru.

Korijen vuče iz naroda, gdje se izraz “baka” koristio kao sinonim za pogrdno, ružno, nakaradno, primjerice kad bi muževi došli doma jako pijani- nakon  druženja u konobi tu bi obično žene jedna drugoj rekle” došla mi je baka!” i znalo bi se koji je to stadij… “Zidovi ocrne, a same bake po zidovima”, jedna je od narodnih uzrečica koja ide u prilog nazivu.

U počecima poklada, maske su bile jednostavne izvedbe. Muškarci su se odijevali kao žene, a žene kao muškarci.

Tajnost bi se postizala i dobrom “scenskom” izvedbom, te licem prekrivenim priručnom bojom ili pomagalom.

Tematski su uglavnom bili vezani za aktualne događaje iz protekle godine, ljudsku intimu i seksualnost, na lokalnoj razini mjesta.  Humor koji je ugodan svima čak i ismijanima.

(Pamti se, primjerice, kako se skupina mladića prerušenih u dimnjačare, hlača  ogoljene stražnjice penjala i skakala po krovovima.

Ništa manje smijeha nije izazivao ni zaljubljeni par na magarcu, u sastavu žene krupnije građe koja iz mišine* pije vino, dok njen partner u predjelu prepona ima veoma izražen klip kukuruza i dvije glavice crvenog luka)

Prva veća organizirana maškarana skupina, koja se nazivala “Banda Štramba”, datira iz 40-tih godina prošlog stoljeća. Izmislili su dodatan način zabave, koji je i danas aktivan.

Konopom bi za drvena zaprežna kola privezali stare lonce, tave, sve što je bilo od metala i stvaralo nesnosnu  buku te bi se vozili cijelim mjestom.

Prvi planirano sašiveni kostimi, nastali su prije 50-ak godina. Predstavljali su baruna Trenka i Venecijanca.

Murterske Bake, kao malo koja pokladna povorka u državi, bilježi konstantan rast sudionika i razvoj kreativnosti.

Osim kostima, mnogo se polaže u izradu scenskog nastupa, tako da je ponekad teško reći da je pojedina skupina, samo obična maškarana skupina. Više im odgovara usporedba teatarska družina, jer njihovi nastupi pomno su i do detalja osmišljena predstava.

Manifestacija Dani o’ Bak sastoji se od petodnevnog programa koji sadrži bogatu ponudu događanja kako za domaćine, tako i tuzemne i inozemne sudionike i posjetitelje kojih se broji i do 4000-5000 tisuća osobito  na Veliki dan o Bak – utorak.

Uspomene

Social Share