MALE BAKE

Djeca su oduvijek bila sudionici manifestacije Dani o' Bak. Prema sjećanjima starijih naraštaja, u počecima se nisu miješali direktno s odraslim sudionicima.

Formirali bi se u manja društva i prerušeni prema mogućnostima, posjećivali nenajavljeno kućanstva u susjedstvu.

Od strane domaćina uvijek bi za pjesmu i masku bili darivani jabukom ili bombonima, što je tada bilo rijetko. Slatkiše je tad mogao malo tko priuštiti sa skromnim kućnim budgetom.

Organizirana dječja povorka datira iz nešto novijeg doba. Stara je tek tridesetak godina, a za taj događaj, rezervirana je nedjelja.

Bake i djedovi današnjih mališana u povorci, ističu kako su najmlađima prepustili Pokladnu nedjelju, koja je bila više od pola stoljeća rezervirana za narodne običaje i napjeve. Prema nekadašnjem narodnom običaju u pokladnu nedjelju, dječja povorka Male BAKE predvođena je skupinom odraslih odjevenih u narodnu murtersku nošnju.
Novi naraštaji su ipak oni koji će i dalje prenositi tradiciju Murterskih pokladnih običaja.

Do organizacije dječje povorke nedjeljom, došlo je iz praktičnih razloga. Teško je bilo uskladiti boravak u predškolskim i školskim ustanovama, vremena za posvetiti se skupnim maskama nije bilo, te su djeca sudjelovala samoinicijativno u povorci.

Suradnja Pokladnog odbora, roditelja i djelatnika odgojno- obrazovnih ustanova Murtera, rezultirala je fascinantnim maskama koje su danas poznate diljem države.

Silan trud, koji se ulaže oko izrade kostima i koreografije, nije puka natjecateljska aktivnost, važna zbog potencijalne nagrade. Sinergija odraslih i djece, međusobna interakcija, vrijeme provedeno zajedno u druženju, kreativnom stvaranju i osmišljavanju, čine najveću vrijednost. Mnogi tjedni truda, smijeha i pjesme, ono su što će svako dijete nositi u srcu kao podsjetnik na djetinjstvo.

Dok je scena dječje povorke snažna, murterski pokladni običaji, koji prema neslužbenim podacima egzistiraju preko 130 godina, nastavit će i dalje živjeti kroz nove naraštaje.

Foto galerija

Social Share