REGATA O’ BAK NA LATINSKO IDRO

Vizija KU “Murterske poklade”, da spoji pokladnu zabavu s tradicijskim regatama koje inače u Murter dugi niz godina organizira udruga “Latinsko idro”, što nimalo ne čudi s obzirom na to da su Murterini od davnina svojim prekomorskim posjedima vezani za Kornatske otoke. Izvrsna suradnja ove dvije veoma aktivne udruge rezultirala je veoma atraktivnim i zapaženim maskiranim regatama.

Bavljenje stočarstvom i poljoprivredom, nagnalo je stanovnike da ojačaju svoju pomorsku flotu, koja je bila dio svakog kućanstva. Kao izvrsni mornari i priučeni meterolozi, bili su prisiljeni doskočiti svim zaprekama vjetrova, obala, morskih hridi ćudljivog Murterskog mora.

Tako je došlo do modificiranja jedra na njihovim drvenim barkama, leutima, gajetama i kaićima.

Tradicionalno sredozemno latinsko jedro, nastalo još davnog 13. stoljeća, silom prilika  dobilo je murtersku izvedenicu, prepoznatljivu po svom oštrom gornjem dijelu. Murtersko latinsko jedro, danas je hrvatski brend, tradicija baštine ovog slikopisnog otočnog mjesta, koja je posljednjih dvadesetak godina oživjela i međunarodno.

Udruga Latinsko idro, prvu je regatu istoimenog naziva organizirala 1998. u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika i patrona župe Murter. Od 2016. godine, Udruga je počasni partner i sudionik Regate o’ bak na latinsko idro.

Regata o’ bak na latinsko idro idealan je prikaz onog izvornog, autohtonog, trenutak u kojem jest uhvaćeno sve ono što predstavlja Murterine.

Njihov stil života, njihov duh.

Zavoljeti Murter je lako, ali ostavite još malo mjesta u srcu i za njegove stanovnike.

Posjetom Regate o’ bak na latinsko idro, saznat ćete i zašto!

Foto galerija

Social Share