KULTURNI DAN O’ BAK 2021.- NAGRADNA IZLOŽBA – REZULTATI NATJEČAJA

Nazivlje radova u niže navedenim rezultatima odgovara informacijama i potpisima autora na pristiglim radovima.

KATEGORIJE:

GRUPNI RADOVI ŠKOLSKOG UZRASTA:

OŠ MURTERSKI ŠKOJI :

1. MJESTO: I. RAZRED: NIKOL BOŽIKOV, IVA JURAGA, CVITA ŠIKIĆ, LUNA PLESLIĆ, NIKOLAI MARUŠIĆ VIDAKOVIĆ, IVA JURAGA; UČITELJICA ŽIVANA STEGIĆ IVAS

Obrazloženje: Najdominantnija cjelovitost i kreativnost u vidu likovnog izražaja a koji egzistira kao višemedijska maska – kao slika, reljef, 3D, te u konačnici nudi mogućnost uporabnog predmeta skinuvši masku sa paspartua. U prilog ocjeni ide i primjetna nesavršenost u tehničkom dijelu izvedbe kolažiranja koja svjedoči upravo o samom autoru.

2. MJESTO: IV. RAZRED: LOVRE BOŽIKOV I FABIO LALIĆ, ŠIME RAMEŠA, NINA ŠIMAT I DORA KULUŠIĆ, ANTE MUDRONJA I ANDRO VUČIČEVIĆ, MATEO ĆALETA, LAURA
BAŠIĆ, ZARA KURKUT I GABRIELA RAMEŠA, FRANE JELOVČIĆ; UČITELJICA MATIJA KAPOV

Obrazloženje: Umješnost u jednostavnosti i spretnosti upotrebe materijala koji kao krajnji produkt figuriraju izvrsno kao papirnate pojedinačne skulpture i zajedno kao skupna maska opet svaka za sebe govori o autoru/autorima kao pojedincu.

3. MJESTO: III. RAZRED: GABRIJELA LONČAREVIĆ, LAURA BAŠIĆ, MAJA TURČINOV,
PANNI MERK, MARTA DUJIĆ, JUDITA JURAGA, VERONIKA DONĐIVIĆ, NINA PERIŠ,
LANA TURČINOV, TEA VODOPIJA; UČITELJICA JASENKA PLESLIĆ

Obrazloženje: Šarolikim jednostavnim pristupom izrade vrlo blisko asocira na glasovite venecijanske maske, kolažirane i postavljene u zajedničku kompoziciju koja funkcionira kao slika.

GRUPNI RADOVI VRTIĆKOG UZRASTA:

DJEČJI VRTIĆ PČELICA

1. MJESTO: GRUPA: FELIX, NEO, FILIPA, MIHELA, LUCIJA, MIHAELA, VITO;
ODGOJITELJICA ANA VODOPIJA

Obrazloženje: Najatraktivnijim radom općenito na natječaju 2021. g. smatra se iz razloga najzanimljivijeg pristupa u izvedbi, uporabom nesvakidašnjih materijala korištenih u izvedbi likovnih radova, a koji su obično restlovi ili uporabni kućanski materijali. U konačnici kroz kreativnost u izvedbi postignut je multifunkcionalan produkt likovnog kreativnog modela bilo kao instalacija, mobil, slika, 2D ili 3D predmet koji funkcionira svaki pojedinačno za sebe različitih karaktera (impresija lica, emoticon) ili zajedno u cjelini kao „lica u nizu“. Predmet nudi i mogućnost funkcionalnosti uporabom „lica“ / maske pojedinačno, ukoliko se prisloni na mogućeg korisnika postaje personalizirana maska, samo u detalju „korigirana“ lica osobe koja ju nosi.

2. MJESTO: GRUPA: SARA, MARIJA, LUKA, KORINA, ELENA, ĐANI, BRUNO, LOVRE, STELA, FRANE, KRISTIJAN; ODGOJITELJICA ANE DONĐIVIĆ

Obrazloženje: Uvijek izvrsni, prepoznatljivi stilom gdje se očituje visoko postavljen kriterij u gotovo vrhunsko preciznoj kreativnoj i tehničkoj izvedbi, a koja i dalje u svom konačnom produktu ima osobni autorov potpis pojedinca, djeteta. Najljepši rad koji u svojoj cjelini funkcionira zaklopljen kao knjižica/ 3D harmonika slikovnica te otvoren kao impresivni koloristički poliptih.

3. MJESTO: GRUPA: PAULINA, JAKOV, NILA, DUMINA, LEON, FILIP, BARTOL, RAFAELA, ZITA, ANDRIJA, FRANE, VJEKO; ODGOJITELJICA JELENA TURČINOV

Najimpresivniji u dojmu dječjeg pristupa i realizacije, upravo jednog od najistaknutijih karaktera svih karnevalskih, maškaranih, pokladnih uprizorenja, a to je klaun. Vješto u ideji kroz slikovitost i prilagođenost i onim najmlađima u jednostavnosti je postignuta maštovita likovno-kreativna, asocijativno stripovska priča koja funkcionira kao zajednička slika.

POJEDINAČNI RADOVI:

1. MJESTO: LANA (9)-NEO (6)-ROKO (3)

Obrazloženje: Najimpresivniji i koloristički najdojmljiviji rad u kategoriji vrlo vješto kolažiranjem postiže voluminoznost u prirodnoj veličini djeteta, te može poslužiti, osim što već je skulpturalan, uz eventualne male mogućnosti dorade i kao funkcionalan kostim.

2. MJESTO: TOMISLAV KULUŠIĆ (6) I LOVRE BOŽIKOV (10)

Obrazloženje T.K.: Iznimno dojmljiv rad koji stilski podsjeća na kubističke radove Picassa, zanimljivim načinom upotrebe određenih materijala oblikujući pojedini dio, aranžiranjem cjeline autor uspješno kreira lice/glavu/masku koja ima značajke aranžersko-scenografskog medija. Ove maske, osim umjetničkih i likovnih nota u svom izričaju sadrže niz prepoznatljivih karakteristika upravo određene teme – pokladnog, karnevalskog, kultnog segmenta poput dijelova koji u njima asociraju na afričke plemenske maske, tradicionalne Istarske lončare, klaune. Rad funkcionira skulpturalno te kao reljef i kao slika. Pohvala i poticaj vrlo mladom autoru za najautentičniji kreativan autorski rad.

Obrazloženje L.B.: Vrlo jednostavnim, maštovitim načinom primjene određenog oblika (ruke) autor kreira cjelovitost prizora uz minimalne detalje koji jasno dočaravaju karnevalsku kultnu masku Venecije, koja prekriva isključivo oči, te koloristički Brazila, Rio de Jaineira.

3. MJESTO: ANTE SKRAČIĆ (7), STELA TURČINOV (6), GABRIJELA LONČAREVIĆ (9)

Obrazloženje A.S.: Vrlo jednostavan rad, jedinstven karikaturan unfas i profil crtež prepoznatljive lokalne izvedbe maski u svrhu dekora u Murteru u Dane o Bak, što očituje autorovo sjećanje te primjećivanje lika ovakve maske koja je za njega očit simbol teme Bak.

Obrazloženje S.T: Vješt i zanimljiv način izvedbe i prezentacije maski koje figuriraju u nizu kao izložbeni primjerak te jednako tako i kao funkcionalan predmet u ponudi za korištenje ili pak na izbor za svaki dan drugo lice/karakter. Jednostavno, skladno, domišljato.

Obrazloženje G.L.: Iz grupe radova izdvaja se koloristički crtež afričke dušne maske, gotovo grafički oblikovan, zatim strip koji jasno prezentira konkretan moment u dan Malih Bak uz poznati slogan – „Pusti me na miru bake su u điru“. Personalizirane maske za oči maštovite su u ideji, a koje su dobra podloga za daljnje promišljanje i razvijanje početne ideje kako bi bolje interpretirale osobu ili lik po kojemu je maska izrađena.

4. MJESTO: IDA JEŽINA (13), ZARA KURKUT (10)

Obrazloženje I.J.: Vrlo pedantno koloriran rad, vješto i gotovo minuciozno izvedena kopija mexičke maske, poznate još pod terminom mexička lubanja, mexička nevjesta, odaje autorovo strpljenje pri izvedbi te je moguće usmjeriti volju i ka ambiciji za usavršavanje u kopistici ili drugim sl. tehnikama i medijima koji iziskuju preciznost.

Obrazloženje Z.K.: Čisto i precizno izveden crtež harlekina koji otkriva zanimanje i kreativnost autora prilikom odabira motiva u svrhu zadane tematike te je tako ovaj motiv jedini od ukupnih pristiglih radova. Motiv Harlekin piper je jedan od najprepoznatljivijih teatralnih i općenito kulturalnih te ujedno već kultnih modela kostimiranja, maski, karnevala općenito. Pohvaljuje se autorov odabir odabir tematskog lika.

5. MJESTO: KORINA ČOKOLIĆ (5) I MARIN BEGIĆ (8)

Obrazloženje K.Č.: Maske za oči u liku mačke dojmljive su zbog motiva na koji se autor bazirao što kazuje o promišljanju mogućnosti promjene lika/lica u dane o bak, te više interesantan rad autora je crtež naziva „Stela i ja u bakama“ koji kazuje o samom pohođenju u te dane.

Obrazloženje M.B.: Zanimljiva ideja autora o odabiru motiva na zadanu temu, crtež koji uprizoruje lik pande te je multipliciran iz sjećanja i tradicionalnog načina grupnog kostimiranja karakterističnog za povorku. Precizan monokromatski rad ujedno prikazuje i vješto karakterno različita lica u detaljima poput oblika očiju, odnosno pogleda, usana odnosno osmijeha.

Ovim putem posebno priznanje prvenstveno upućuje se autorima, zatim voditeljima djece u poticaju i procesu stvaranja i nastajanja ovih radova koji uz sami natječajni segment pružaju poduku i pouku djeci različitih dobnih skupina koja se očitava u međusobnoj toleranciji izražavanja, solidarnosti i timskom radu, poštivanju različitosti, ekološkom i reciklažnom promišljanju pri korištenju materijala – u svrhu nove namjene „odbačenih“ stvari, te jednako tako, u konačnici disciplini u provedivosti i donošenju zajedničke teme i realizaciji iste, koju kao rezultat imamo priliku biti počašćeni i vidjeti kroz vizualnost likovnog stvaralaštva u ovim radovima.

Nagrade je moguće preuzeti u uredu TZ u ponedjeljak 15.02.2021. od 16-17h, a nagrađeni radovi izloženi su u ostakljenom dijelu konobe Jadran na Trgu Rudina.

ČESTITKE SVIM SUDIONICIMA! HVALA, ODBOR O BAK!

Social Share