Zagrijavanje za malu povorku: Podržite male BAKE!

Na murterskim ulicama sve se više osjeti dolazak pokladnih dana, a najnestrpljiviji su upravo najmanji.
Nije neobično tako da se na ulicama u poslijepodnevnim satima i vikendom čuje vesela graja skupina djece koja prerušena zabavljaju mještane. Šetaju i od vrata do vrata susjedstva, čineći sitne šarmantne pokladne nestašluke za koje ih domaćini nagrade sokom, slatkišima i velikim sendvičem.

Djeca bi nekad prije, sudjelovala u povorci kao pratnja odraslima, ali bi se rado i sami okupljali, kako bi se zabavili, oponašajući zabavu odraslih.
Roditelje i susjede bi tad doživjeli u nekom posve drugačijem svjetlu, pomalo zastrašujućem, zbog načina «maškaranja».
U počecima, sukladno sa skromnim životom, nije bilo mnogo maski koje su se izrađivale. Lica bi se zacrnila pepelom, tako da bi samo oči bile bijele i zastrašujuće uočljive. Tijela bi se prekrila raznim pokrivalima, odjeća bi bila slojevita, a najčešće se odijevalo u suprotni spol.
Nestašluci su se u nekadašnja sastojali od stvaranja nesnosne buke starog metalnog i «latenog» posuđa, zastrašivanja domaćina, glasne pjesme.
Pokladni dani oduvijek su bili jako dojmljivi djeci, a zvanična mala povorka u Murteru traje nekih 30- tak godina.

Naše male Bake danas, ne koriste pepeo, obično se odjenu u kostime svojih omiljenih junaka iz crtanih filmova i od malih nogu čuvaju pokladnu tradiciju Murterskih Baka.
Podržite «ulične pohode» naših malih super heroja, princeza, klaunova, vilenjaka.
Uskoro će nas opet oduševljavati u organiziranoj maloj povorci, na kojoj pomno rade u školi ili vrtiću koja se održava u nedjelju, 3. ožujka!

Male Bake kroz povijest

Social Share